Min & Leijdis träning

Jag har lärt mig väldigt mycket av att träna med denna dam och vi ser fram emot nya äventyr utmed vår vandring genom livet. Vi tränar det mesta jag och Leijdi .

Leijdi har ett helt annorlunda sätt att lära sig jämfört med alla de hundar jag haft innan henne. För henne är det viktigt hur övningen ser ut, inte vad hon själv gör i första hand. Ex: om jag lärt Leijdi kommandot "ligg" genom att ha henne framför mig, nos mot näsa, kommer det innebära att hon lär sig att det är så "ligg" ser ut. Så om jag lär henne ligg så och sedan sätter henne vid sidan så kommer hon på kommandot "ligg" inte lägga sig där hon sitter utan hon kommer gå fram och lägga sig framför mig, nos mot näsa, eftersom det är vad "ligg" innebär för henne. Om jag i detta läget tillrättavisar henne eller om jag försöker hindra henne mha kopplet blir hon förvirrad och vill inte fortsätta träna just då. Istället får jag flytta in henne vid sidan igen och där underlätta för henne, ex visa med en godis, så att hon lägger sig vid sidan. 

Ju fler varianter av övningen "ligg" jag gör desto mer lär hon sig att det är vad hon gör som det handlar om och inte hur övningen ser ut. Om vi fastnar i någon övning så är det så att hon har lärt sig hur övningen ser ut och får problem när jag vill ändra övningen för att gå vidare. 


 

Lydnad

Uppnått godkänt resultat.

Lydnad är den gren som står mig varmast om hjärtat. Vi tränar och tävlar men matte har lite trassel med nerverna så jag sabbar en hel del för oss. 

Rapport.

Vi har inte startat i rapport ännu men vi tränar på och blickar framåt mot en start så snart vi är redo. Leijdi går kanon upp till ca 300m sedan blir hon lite ofocuserad och kommer inte iväg så som hon ska.

Spår.

Uppnått godkänt resultat.

Vi har startat 2ggr hittills och det har varit riktigt roligt.

Utställning

Erövrat svenskt, norskt, finskt, nordiskt och internationellt championat. (C.I.B)

Leijdi har även ett Nordiskt show cert. Så fort Karaij är gammal nog ska vi ut och röra på oss igen, Danmark är ett av de länder som står på listan.

Viltspår

Erövrat svenskt viltspårschampionat.

Leijdi är den första av sin ras som erövrat ett viltspårschampionat. Även här har mattes nerver ställt till det rejält och vi har blandat friskt mellan 1:a pris och 0-pris när mattes nerver inte orkat hålla ihop. Jag har börjat snegla lite mot Norge och Danmark...kanske skulle vi ta och jaga nordiskt viltspårschampionat också.

Rallylydnad

Leijdi innehar diplom i nybörjarklass och fortsättningsklass. Vi har startat i avancerad klass ett par gånger men mina nerver håller inte så just nu är rallyn pausad ett tag.

Agility

Vi har inte startat ännu men vi tränar lite och Leijdi kan alla hinder.

Nosework

Snart dags för doftprov :) och kanske en liten start.

Lure Coursing.

Planerar att ta licensen och kanske starta också under 2019